Budapest, 2016. március 18. – Megszületett a biztonsági öv hazai használatát kutató felmérés eredménye. A márkaszervizek az autók átvizsgálásánál az övek biztonságát is megvizsgálják, de hiába, az öv csak akkor védi az utasokat és a sofőrt, ha be van csatolva. 

Január 1-jén volt negyven éve annak, hogy Magyarországon kötelezővé vált a biztonsági öv használata. A Kovács Autó arra kérte a magyar autósokat, hogy egy kérdőív kitöltésével mutassák be az öv használatához való viszonyulásukat.

A válaszok alapján a felmérés megállapította, hogy az autóvezetők 79 százaléka mindig bekapcsolja a biztonsági övet. Ha hinni lehet a mintegy kétezer válaszadónak, az autósok 84 százaléka egyet is ért azzal, hogy ez kötelező.

Valamivel változatosabb a kép, ha azt vizsgálják, mikor nem kapcsolják be az övet. Így már csak a válaszadók 64 százaléka ragaszkodott ahhoz, hogy mindig bekapcsolja, egyébként 6 százalék elblicceli ezt, „amikor csak teheti”, egyébként meg városban vagy rövidebb utakon marad a helyén a csat.

Kifejezetten érdekes, hogy csak 30 százalék állítja, már beüléskor beköti magát, további 47 százalékuk még indulás előtt bekapcsolja az övet, a többi csak ezt követően. Viszont aki használja az övet, az használja, földúton is, taxiban is. És nem rossz az arány a hátul ülők, az utasok esetében sem. A pontos adatokat lásd itt.

Tarkább képet mutat az övhasználathoz fűződő viszony. A többség, 58 százalék hasznosnak tartja, biztos abban, hogy védi őt. 25 százalékuk egyszerűen megszokta, 12 százalék viszont csak azért köti be magát, mert az kötelező. Ezzel kell összevetni, hogy a válaszolók 72 százaléka egyetért azzal, hogy a be nem kapcsolt övért büntetés jár.

A gépkocsit használók 30 százalékban már maguk találkoztak az eszköz hasznosságát bizonyító helyzettel, 42 százalékban viszont úgy nyilatkoztak, hogy sem maguk sem környezetük nem szerzett még ilyen tapasztalatot.

Az “Értünk hozzá” kampányról

Az MGE tagvállalatai úgy gondolják, hogy szakmai összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a márkaszervizek által képviselt valós értékek kerüljenek a köztudatba. A márkaszervizek garantálják a gépjármű biztonságát, garanciát adnak munkájukra és a beépített eredeti gyári alkatrészekre. MGE egy közérdekű tájékoztató kampányt folytat, amelynek részeként létrehozta a www.ertunkhozza.hu honlapot, hogy bemutassa azokat a valós és hiteles értékeket, amelyeket a márkaszervizek képviselnek, és amelyek fontosak valamennyi autós és a közlekedés biztonsága számára