Bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi, a környező országokban többnyire igen. Sőt, van ahol a hólánc is.

Ausztria
November elsejétől április közepéig télies útviszonyok mellett kötelező az összes keréken a legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi vagy a hajtott kerékre szerelt hólánc. A hólánc kötelező, viszont csak ott szabad használni, ahol összefüggő hó, vagy jégréteg borítja az útfelületet és a hólánc nem károsítja az aszfaltot.
Csehország
Kötelezően előírt téligumi-használat nincs, de november elseje és április vége között egyes útszakaszokon táblával jelezhetik, hogy oda csak téli gumival szabad behajtani. Hóláncnak kell lennie az autóban.
Horvátország
Ha 5 centiméternél nagyobb hó, vagy jég borítja az útfelületet, akkor hólánc nélkül nem szabad elindulni, de felszerelni nem kell minden áron, amíg nincs rá szükség, elég az autóban tartani. Téli útviszonyok között pedig kötelező a téli vagy a négy évszakos gumi, legalább a hajtott tengelyen. Horvátország egyes területein pedig kötelező az autóban hóláncot tartani, jégtől, hótól függetlenül.
Románia
Romániában november eleje és március vége között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumi hiánya miatt okoz balesetet, torlódást, az a mentés és kártérítés költségeinek megtérítésén túl még büntetésre is számíthat. Romániában a hólánc nem kötelező, ennek ellenére lehetnek olyan útszakaszok, ahol előírhatják a használatát.
Szerbia
November elsejétől április elsejéig, ha az időjárási viszonyok ezt indokolják, kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. A hólánc kötelező téli tartozék.
Szlovákia
Dátumtól függetlenül, ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor személyautóknál az összes keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező. A téli vagy megfelelő négy évszakos gumi hiányában 60 eurós büntetésre kell számítani. A hólánc használata nem megengedett Szlovákiában.
Szlovénia
November közepétől március közepéig legalább egy tengelyen kötelező a szlovén utakon a téli gumi használata. 5 centiméternél nagyobb hó esetén a hólánc is kötelező, ennek meglétét már a határátlépésnél ellenőrizhetik. Az országba utazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal, aminek használatát táblák szabályozzák.
Ukrajna
Novembertől áprilisig az autó minden kerekére kötelező a téli gumiabroncs.